Další projekt Další projekt
ZPĚT

Rozhledna na Císařském kameni

Vratislavice nad Nisou, vrch Císařský kámen

Stručná historie

Stávající rozhledna stojí na vrchu, který se dříve jmenoval Špičák, či Uhlířský vrch. Dnešní název odkazuje k císaři Josefu II., který zde místo v roce 1779 navštívil. Myšlenka stavby rozhledny na tomto místě vznikla v roce 1886, kdy o vybudování usiloval Liberecký horský spolek. K samotné stavbě však došlo až po 123 letech. V roce 2009 byla slavnostně otevřena celodřevěná stavba vysoká 20m poskytující výhled na města Jablonec nad Nisou, Liberec, na jižní svahy Jizerských hor a západní část Krkonoš. Kvůli špatnému technickému stavu byla rozhledna v roce 2017 uzavřena a následně demontována. Na půdorysu původní rozhledny byla v roce 2018 postavena stavba nová. Císařský kámen s pamětní deskou – žulový balvan, symbolický vrch kopce, se nachází v bezprostřední blízkosti rozhledny.

Propojení krajiny, místa a stavby

Žulové balvany, kameny a skalky, jsou pro krajiny Jizerských hor typické. Podoba celého místa, ze kterého stavba vyrůstá, je stejně důležitá jako stavba sama. Součástí stavby nové rozhledny je doplnění dalších kamenů – žulových balvanů, do lokality. Hlavní z nich je situován přímo do středu vstupní podesty rozhledny, jako základní patní kámen schodišťové věže. Skupina kamenů poblíž rozhledny tvoří přirozené odpočinkové plochy pro návštěvníky. Velkými kameny – šlapáky, je upraven i navazující terén a svah, z dříve nepřístupných stran tak vzniklo přírodní schodiště. Ke stávajícím balvanům v okolním lese a podél přístupové cesty jsou postupně doplňovány nové, aby dotvořily harmonickou kompozici stavby, místa a krajiny.

Koncept stavby

Stavba na půdorysu původní rozhledny je o tři metry vyšší. Materiály jsou důsledně odděleny. Konstrukce věže je ocelová – trvanlivý a pevný nebeský žebřík, oblečený do lehkých šatů – sloupkové fasády z modřínového dřeva. Dřevo bude přirozeně stárnout a časem získá krásnou patinu.

V místě vstupu do věže, a s každým dalším poschodím a otočkou schodiště, je ve fasádě velké okno přes celé podlaží. Zde se nachází rozšířené podesty schodišť, místo k odpočinku, pohodlnému průchodu návštěvníků a výhledu, který se otevře, než návštěvník vystoupá až nahoru. 

Jméno přihlašovatele: Městský obvod Liberec - Vratislavice nad Nisou

Investor: Městský obvod Liberec - Vratislavice nad Nisou

Projektant: Ing. arch. Miloš Munzar

Realizační firma: Pila Martinice s. r. o.

FOTO