Další projekt Další projekt
ZPĚT

Vila Vlastibořice

Vlastibořice

Nádherná parcela se sklání k jihozápadu a je součástí mírně zvlněné krajiny na okraji Českého ráje. Z každého místa nabízí úžasné výhledy na zeleň protější stráně. Vzhledem k tomu, že parcela leží mimo zastavěné území, nabídla jedinečnou možnost realizace solitérní vily s mimořádným propojením vnitřního a vnějšího prostoru. Přáním klienta bylo, aby vznikly jednoduché, čisté prostory s maximálním využitím přírodních materiálů.
Realizovaný dům má dvě podlaží. V horním jsou umístěny hostinské pokoje se samostatným vstupem a pracovnou. Spodní podlaží je částečně zapuštěné do svahu a obsahuje hlavní obytný prostor, na který navazuje garáž a krytý bazén. Hlavním stavebním materiálem domu je kámen. V exteriéru převažuje ve formě hrubého, režného zdiva obvodových zdí a opěrných zídek. V interiéru a navazujících venkovních částech domu ve formě obkladu z velkoformátových desek.
Důležitou součástí domu je zahrada, která je řešena jako krajinný park a skládá se z několika částí. Vstupní parter horního patra včetně zelené střechy má více formální charakter. Z jihu na dům navazuje ovocný sad s loukou. Nejvíce svažitá část zahrady je řešena soustavou nepravidelných, opěrných zídek a obytných teras, které volně přecházejí do krajiny. Nově nasazená zeleň plně respektuje původní okolní druhy.

Autor: SIAL architekti a inženýři
           ing. arch. Michal Hušek, ing. arch. Magda Sobotková
Projekt: ing. Vratislav Salaba, TopDesign
Investor: ACL Technology s.r.o.
Realizační firma: TopDesign, Regionální stavební
FOTO