Další projekt Další projekt
ZPĚT

Novostavba rodinného domu Rašovka

Šimonovice, Rašovka

Nedaleko rozhledny Rašovka, na jižním svahu Ještědsko-kozákovského hřbetu pár minut jízdy z Liberce, ve výšce 600 m nad mořem, postavila Ještědská stavební společnost, spol. s r.o. rodinný dům, který vykazuje znaky současné stavby a zároveň svým vzhledem přirozeně doplňuje tradiční podhorskou venkovskou zástavbu.
Je to jednopodlažní dům s podkrovím, jehož největší přidanou hodnotou je nádherný výhled do okolí, především na CHKO Český ráj. Dům je zasazen do jižního svahu a právě to, aby si jeho obyvatelé pohled na malebné údolí a kopce za ním náležitě užili, bylo zohledněno v projektu, který vznikl ze spolupráce Atelieru SAD s.r.o. a Ivety Zachariášové.
Základní technické údaje domu jsou: zastavěná plocha 158 m2, sedlová střecha s plynule rostoucím sklonem 33° - 43°, výška 6,66 m. Konstrukci domu tvoří železobetonový monolit z pohledového betonu a dřevěný krov. Nad prvním podlažím přímo u příjezdové komunikace je parkovací stání a samozavlažovací záhon. Fasáda domu je z expandovaných desek portugalského korku několika různých rozměrů, což vytváří její plastický vzhled. Tento materiál nebyl zatím v ČR nikdy takto použit.
K hlavnímu vstupu do domu se schází po ubíhajícím schodišti okolo kamenné stěny. Středem prvního podlaží prochází od vstupu chodba, která ústí do kuchyně přecházející volně do obývacího pokoje. Zde se vnitřní prostor domu nadechuje a je otevřen až do krovu, odkud je zavěšený litinový krb, dominantní prvek interiéru. Střešní konstrukce je obložená březovou překližkou ve tvaru tzv. „loďového krytí“, které je po celé délce podkroví. Štít domu je celý prosklený, stejně jako větší část jižní strany domu.
Konstrukční zajímavostí je velké rohové posuvné okno v hlavní místnosti, které nesvírá pravý úhel a jehož východní a jižní části se vzájemně potkávají bez rohového sloupku. Po jejich otevření vzniká letní otevřená kuchyň a obytný prostor, který se z interiéru přes terasu přirozeně rozpíná až na zahradu. Prosklená stěna je zapuštěna vůči štítu a terasa před ní je tedy částečně krytá.
Po pravé straně chodby je přístup do ložnic a koupelny. I zde jsou velkorysá okna, i odtud je krásný výhled do okolí. Po levé straně chodby, ve svahu pod parkovacím stáním, jsou vstupy do šatny, komory, technické místnosti a sociálního zázemí domu. Interiér domu je tvořen kombinací pohledového betonu, omítek a dřevěných prvků, které doplňují interiérové dveře z pozinkovaného plechu. Hlavní obytný prostor je osvětlen nepřímo – odrazem od dřevěného podhledu – světelnými linkami, které z exteriéru od terasy přecházejí až na galerii s pracovnou v podkroví. Sem se lze dostat po atypickém mlynářském schodišti nebo vedlejším vstupem z parkovacího stání. Celkový prostý ráz domu dotváří tmavá hnědočervená podlahová stěrka.
Venkovní dlažba je ze starých, ochozených, velkých žulových kamenů, podobných původní liberecké dlažbě s její specifickou narůžovělou barvou. Podobně velkoryse byl kdysi vydlážděn celý Liberec. Takto se postupně rodil celý dům – s respektem k místním tradicím, historii, k materiálu i k okolí.

Jméno přihlašovatele: Ještědská stavební společnost, spol. s r.o.

Investor: Iveta a Jan Zachariášovi

Projektant: Atelier SAD s.r.o. a Iveta Zachariášová

Realizační firma: Ještědská stavební společnost, spol. s r.o.

FOTO