Další projekt Další projekt
ZPĚT

Chata pod Bukovou

Jiřetín pod Bukovou

Kousek nad údolím Horské Kamenice rekonstruujeme víkendovou chatu. V malé obci Jiřetín pod Bukovou, kde jsou chalupy rozházený po kopcích jak kapky ranní rosy, se nacházel i tenhle ne moc pěknej barák, schovanej kousek pod silnicí. Dům pocházel z osmdesátých let, kdy vládl tehdejším novostavbám břizolit, cihly si každý vyráběl doma sám a my cucali sunar z lahve u Večerníčku. Noví majitelé měli odvahu, a tak přistoupili na poměrně rozsáhlou rekonstrukci, která dům změnila k nepoznání. Na chatě zprvu prováděli drobné čistící práce s klasifikací „don't try this at home“, brzy nato pak nastoupila parta ostřílených profesionálů, kteří dokonali rozdělanou práci.

Za devatero prožranými prkny od kousavých mravenců a devatero hromadami skelné vaty našli kluci z AronHouse to, co jsme tušili, že najdou. Proto byla na stole varianta celé nové konstrukce z jizerských poctivých trámů se štemplem od našeho statika Honzy. Okna do chalupy s takovým výhledem na protější kopce jsme nemohli volit jinak, než velká panoramatická, ne-li přes celou stěnu. Jeden dva kulatý světlíky k tomu a chalupa dostala svůj osobitý vzhled.

A protože mají naši klienti rádi dřevo, navrhli jsme fasádu z latí. Abychom se vyhli chemické ochraně dřeva, rozhodli jsme se fasádu opálit a tuto inovativní metodu jsme zvolili i ve volbě krytiny střechy. Celá chalupa se tak stala kompaktní a od cesty působí jak zářící černý uhlík.

Ani v interiéru nezůstal kámen na kameni. Centrem chalupy se stal velký prostor obývacího pokoje a velkorysé kuchyně opticky rozdělený krbem. Jako vyznavači materiálové čistoty se v interiéru potkáte jen s pár vzorky. Přiznaná dřevěná konstrukce působí hřejivým dojmem, doplněná bílou omítkou a leštěnou betonovou podlahou tak příjemnou na bosý nohy. Z obývacího pokoje vedou tajné schody ve skříni do ložnice s kulatým oknem nebo ocelový žebřík do malého kutlochu pro děcka a návštěvy. Koupelna je jednoduchá s bílou keramikou a černými ocelovými prvky, které ostatně doplňují celý interiér. Po dni ve stopě na jizerský magistrále a vydatný večeři od paní domu, si celá rodina může v pohorkách skočit kousek za chalupu do sauny. Tenhle baráček byl původně dřevník a teď poskytuje krom sauny i útočiště pro možný návštěvníky sympatické rodiny. Velkým oknem přímo do sauny pak spolu všichni můžou pozorovat zapadající slunce nad údolím nebo prohánějící se zajíce pod domem.

Jméno přihlašovatele: Mjölk architekti

Investor: soukromá osoba

Projektant: Mjölk architekti

Realizační firma: Aron house s.r.o.

FOTO