Další projekt Další projekt
ZPĚT

Chata Maruška

Harrachov

Bývalá kolonie pro úředníky celní správy byla umístěna do Anenského údolí u Harrachova. Je to krásné místo, kterým se vine říčka Mumlava a nyní je to více méně rekreační oblast s chalupami na sezónní pobyt. Objekt, který byl předmětem zadání, byl jedním z těchto úřednických domů a následnou rekonstrukcí mu majitelé vdechli nový život. V přízemí vybudovali svůj nový domov, zatímco podkroví se rozhodli pronajímat pro krátkodobé pobyty. Tento program si vyžádal kapacitní zvětšení objektu, což vyústilo v přístavbu v západní části stávajícího objektu. Původní dům byl konstrukčně řešen jako klasická dřevostavba typu „okál“. Konstrukce byla vyztužena podle potřeb nového využití, zateplení a obložení domu. Přístavba je zděná. Z vizuálního hlediska se dům materiálové vrací k tradici horských chalup, které jsou k vidění všude v okolí. Kamenná podezdívka přechází v dřevěné obložení. Ve štítu se horizontální směr střídá s vertikálním, což ve zjednodušené podobě opět odkazuje k tradičnímu pojetí okolních stavení. 

V interiéru se majitelé inspirovali atmosférou moderních alpských chat a jejich bytu tak dominuje knihovna z tenkých kovových plátů. Kromě knih se zde skladuje i dřevo na otop… Samotné pokoje k pronájmu jsou pak zařízeny velmi minimalisticky v kombinaci bílá-světlé dřevo. Atmosféru ložnic pak oživují nástěnné tapety na míru, které zobrazují harrachovský lyžařský areál. Jelikož je střecha velmi strmá, tak v úplné špičce vznikly ještě prostory pro další ložnici, do které je z každého apartmánu zvlášť přístup.

Jméno přihlašovatele: Mooza architecture, Petra Kocourková

Investor: Michal Kunrt

Projektant: Mooza Architecture,

Ing. arch. Petra Kocourková, Ing. arch. Klára Kuncová, Ing. arch. Štěpán Svejkovský, 

Realizační firma: S-top, s.r.o.

 

FOTO